Az utcáról nyíló garázskapuk és egyéb nyílászárók a ház legvédtelenebb pontjai. Hogyan előzhetjük meg a rongálásból, illetéktelen behatolásból eredő károkat?

garázskapu.jpgAutomata garázskapuk betörésgátló funkciói


Újdonság a garázskapu automatikák feltolás elleni védelme, amely a garázskapu becsukódásakor automatikusan bezáródik. Ennek előnye, hogy ez egy mechanikus megoldás mely áramszünet esetén is működik. Így áramszünet esetén sem lehet egyszerűen, kívülről alányúlva feltolni a garázskaput. A Hörmann automata garázskapui természetesen rendelkeznek ezzel a funkcióval. Ezek a szigetelt kapuk automatikusan rendelkeznek MABISZ minősítéssel (amennyiben nincs rajtuk ablak és szükségkioldó).

Ezen kívül fennáll a veszélye annak, hogy valaki a távirányító rendszer segítségével próbál behatolni. A rádió távirányító rendszerek olyan védelmet használnak, amelynek kódja több mint egybillió variációra képes.

Billenő garázskapuk betörés elleni védelme


Az egy lapból álló, korábban nagyon sok helyen használt, úgynevezett „Berry” billenő garázskapuk védelmét is lehet javítani, nemcsak a modern, motoros, szekcionált kapukét. A Hörmann cég a még nagyobb biztonság érdekében dupla reteszeléssel látja el a billenőkapukat. Ezekhez egy forgónyelves megoldást dolgoztak ki, de opcionálisan - a kézi működtetésű kapukhoz - harmadik reteszelés is rendelhető, mely még egy rögzítési pontot ad. A bezáródó kapun automatikusan működésbe lépő reteszelések a kapulap sarkait szilárdan rögzíti a kerethez, így azt onnan kiemelni szinte lehetetlen.

Kiegészítő védelem a garázshoz


A tapasztalatok szerint a személygépkocsi mellett egyre több értékes tárgyat - szerszámokat, kerti gépeket, drága kerékpárokat - tartunk a garázsban, ezért is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a garázsba történő behatolás megnehezítésére.

Érdemes mozgásérzékelőt és nyitásérzékelőt felszereltetni a garázsba is, és házunk, lakásunk biztonságának megóvása érdekében a garázst a lakórésztől elválasztó ajtó feltétlenül MABISZ minősített biztonsági bejárat legyen.